Coronavirus

15-tal på Danderyd sjukhus tagna ur tjänst på grund av corona

By 8 mars, 2020 mars 13th, 2020 No Comments

Först under vård på Danderyds sjukhus uppstod misstanken om att patienten kunde vara coronasmittad.

Nu har 15 anställda tagits ur tjänst.

– Det speciella i det här fallet var att patienten inte vistats i något av de utpekade smittområdena, säger Yvonne Haglund-Åkerlind, vd på sjukhuset.

22 fall av coronavirus bekräftades i Region Stockholm under lördagen. Det senaste fallet gällde en patient som kommit in med ambulans till Danderyds sjukhus i torsdags kväll.

Patienten hade varit utomlands men inte i något av de utpekade smittområdena. Först inne på Danderyds sjukhus uppstod misstanken om att det kunde röra sig om det nya coronaviruset.

Hur lång tid som gick mellan att patienten kom in till sjukhuset och att coronaprovet togs vill inte Danderyds sjukhus vd Yvonne Haglund-Åkerlind svara exakt på.

– Under vårdförloppet uppkom misstanken och ett prov togs som visade positivt, säger hon.

Hon berättar att smittspårningen nu pågår och att ett antal medarbetare på sjukhuset påverkas i nuläget.

– Smittskydd Stockholm sköter smittspårningen och de har beslutat att det är ett 15-tal medarbetare som de vill göra en fördjupad analys av, säger Yvonne Haglund-Åkerlind.

– Samtliga 15 är för tillfället tagna ur tjänst.

Region Stockholm uppger i ett pressmeddelande att smittspårning pågår och de som varit i kontakt med den smittade har kontaktats. I samarbete med Danderyds sjukhus kartläggs också vilka som kan ha utsatts för smittrisk.

– Vi följer våra rutiner för smittspårning för att nå personer som patienten har haft kontakt med, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Som också har en uppmaning till alla som söker vård i regionen och har misstänkta coronasymtom:

– Det är viktigt att den som har feber och luftvägsymptom även fortsättningsvis ringer 112 vid livshotande tillstånd eller 1177 i andra fall och beskriver sina symptom i stället för att åka direkt till en mottagning, säger Per Follin.

Tidigare i dag rapporterade Skaraborgs Länstidning om en man som också smittats utomlands men inte vistats i något riskområde. Han hade varit i Amsterdam, var patienten på Danderyd vistats är okänt i nuläget.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att det inte är förvånande att enstaka fall i Sverige smittas på andra håll än de utpekade områdena som norra Italien, Iran och Kina.

– Det är en typ av slumphändelser som vi inte kan rå på, det kommer att dyka upp enstaka fall på det här sättet, säger han till Aftonbladet.